Flammkuchen
juni 21, 2021
Flammkuchen op de barbecue

Flammkuchen maken op de Primogrill met de Fredstone .. Wat een feestje!!
Eerst even over de Fredstone. Wat een mooie baksteen is dat!
De Fredstone is gemaakt van een keramisch materiaal dat de warmte isoleert van het vuur. Hierdoor wordt alleen de steen verwarmd door de circulerende lucht die zich bevindt in de Primogrill. De Fredstone werkt als een broodbaksteen of een pizza steen, maar je hebt geen last hebt van een verbrandde bodem. De Fredstone is in verschillende afmetingen verkrijgbaar. Voor elke maat Primogrill is er wel één. http://www.barbecueplein.nl
Benodigdheden:
- Fredstone
- Primogrill barbecue
- Pizzaschep
Ingrediënten deeg voor 4 stuks
- 300 gram Bloem
- 4 gram droge gist
- 170 ml Lauw water (max 35°C)
- 2 eetlepels Olie
- Zout
Ingrediënten voor de Topping:
- 200 gram Crème Fraiche van een goede kwaliteit (Montebourg of gelijkwaardig)
- 125 gram gerookte spekreepjes
- 1 (rode) ui aan dunne ringen gesneden
- 4 grote Kastanjechampignons aan plakken gesneden
- Een paar blaadjes rucola en een lepeltje olijfolie als versiering na het bakken.

Bereiding:
- Kneed een soepel deeg van de bloem, water, gist, olie en zout. Voor de flammkuchen moet het deeg echt soepel zijn. Ga net zo lang door met kneden tot het deeg als het ware rekbaar is. Het deeg veert een beetje terug als je het uitrolt. Dan weet je dat het deeg goed is. Kneedtijd is ongeveer 15 minuten.
- Laat het deeg rijzen. 30 Minuten in de oven met stoomtoevoeging op 32°C. Of één uur afgedekt op een warme tochtvrije plek. Ik doe altijd een beetje bloem op het deeg zodat het niet plakt.
- Steek nu de Primogrill aan. Op het moment dat je de deksel dicht doet leg je de Fredstone op de roosters boven het directe vuur. Laat de temperatuur oplopen naar 250°C en hou de temperatuur constant met de schuifjes. De Fredstone warmt nu geleidelijk op. Daar hoef je verder niet op te letten.
- Verdeel het gerezen deeg in 4 stukken.
- Rol 1 stuk heel dun uit en leg het deeg op de Fredstone.
- Smeer razendsnel een eetlepel crème fraiche op het deeg en beleg met de spekjes, uienringen en champignons.
- Doe de deksel dicht van de Primo en bak de Flammkuchen in ongeveer 7 minuten gaar en bruin. Door de Fredstone is de bodem prachtig bruin en krokant.
- Beleg met een paar blaadjes rucola en druppel een theelepeltje olijfolie over de Flammkuchen.
Nog een weetje: Afhankelijk van het gebied is de naam van dit gerecht flammkuchen in het Duits, flammekueche traditioneel uit de Elzas en ‘tarte flambée in andere delen van Frankrijk.