• Blog
    • BBQ recepten
      • Primogrill Barbecue aansteken in 5 stappen
      • Vlees
        • Waterbuffel Cote de Boeuf
        • Spareribs Cajunstyle met coleslaw en rode ui
      • Pizza Flammkuchen
        • Flammkuchen
      • Kip en gevogelte
        • Paella Valenciana op de Barbecue
        • Eendenborst warm gerookt op Elzenhout
      • Groente en fruit op de BBQ
        • Ananas met limoncellocrème
        • Gepofte Knolselderij op de Primo Grill
      • Vis
        • Gamba’s met Bacon op de Primogrill
    • Culinair
      • Recepten
      • Sjan op Reis
        • Nog even nazomeren in Noord Italië
      • Wijn Thee en Spijs
      • Feest dranken
        • Laagjes-koffie (ook alcoholvrij)
        • Barraquito en andere verwenkoffie
    • Over Sjan Kookt
    • Samenwerken
      • Primogrill.nl
      • barbecueplein.nl
      • Usawa koffie
    • BBQ recepten
    • Vis
    • Geen reacties

    Gerookte zeebaars op een salade met Spaanse chips!

    januari 4, 2022

    Roken op de Primogrill doe ik regelmatig. Het is zo lekker en zo gemakkelijk om zelf te roken.

    Roken heeft het imago van grote rookkasten en grote porties (ook wel leuk). Maar op de Primogrill is het echt goed te doen voor de dagelijkse maaltijd!  Een handigheidje dat je snel kunt leren.

    Ingrediënten en benodigdheden voor 2 zeebaarsjes

    • Zeebaars 2 stuks (schoongemaakt en geschubd)
    • Pekelbad
    • Optioneel: laurierblad, rozemarijn, roze peper korianderkorrels, mosterdzaad
    • Ik heb sinds kort de Cookperfect in gebruik! (super)!
    • Eén Chunk appelhout.

    Voorbereidingstijd:

    Minimaal 3 uur om het pekelbad te maken en de vis te pekelen en te drogen.

    Bereidingstijd:

    Het roken zelf duurt ongeveer een half uur.

    Maak een pekelbad van 2 liter water en 60 gram zout. Los het zout op in een halve liter water en vul aan met koud water tot 2 liter. (anders duurt het zo lang voordat het pekelbad is afgekoeld). Alleen zout is al genoeg, maar het is heel lekker om nog wat kruiden in het pekelbad te doen. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

    De zeebaars 1,5 uur in het  pekelbad in de koelkast leggen,

    Goed afspoelen en afdrogen,

    Tot gebruik minstens 1 uur in de koelkast laten drogen (mag langer). Door de droge huid trekt de rook er straks goed in.

     

    Zeebaars roken stap voor stap:

    • Steek de Primogrill aan voor een indirecte bereiding op 100°C                                                                  (Primogrill Barbecue aansteken in 5 stappen)
    • Leg de zeebaars indirect op het rooster,
    • Steek de kerntemperatuurmeter achterin de kop van de zeebaars stel in op 62°C
    • Leg een chunk appelhout in de hotspot.
    • Sluit de deksel, het hout gaat onmiddellijk roken.
    • Na ongeveer een half uur is de vis klaar.

    Maak een salade van:

    • Rucolamelange, tomaat, komkommer, gesneden lente-uitje
    • Een scheut olijfolie en een scheut appelciderazijn of sap van een halve citroen. Of je favoriete dressing (uit een flesje).

     

    Fileer de vis en leg de stukjes bovenop de salade. Versier nog een beetje met dressing

    Gebruik een zak Spaanse chip. Leg op elk bord wat chips naast de salade.  In Spanje is het heel normaal om chips te eten bij een salade. Dat is vers gemaakt te koop je op de markt en wordt als aardappelgerecht gegeten. In Nederland is Spaanse chips in de meeste supermarkten gewoon te koop.

    Ik ben benieuwd naar jouw variatie.

     

     

     

    Share:

    Categorieen

    • BBQ recepten
    • Feest dranken
    • Groente en fruit op de BBQ
    • Kip en gevogelte
    • Over Sjan kookt
    • Pizza Flamkuchen
    • Recepten
    • Sjan op Reis
    • Vis
    • Vlees

    Alle gerechten

    • Spareribs Cajunstyle met coleslaw en rode ui

    • Gamba's met Bacon op de Primogrill

    • Paella Valenciana op de Barbecue

    • Ananas met limoncellocrème

    • Gepofte Knolselderij op de Primo Grill

    • Primogrill Barbecue aansteken in 5 stappen

    • Eendenborst warm gerookt op Elzenhout

    • Waterbuffel Cote de Boeuf