Laagjes-koffie (ook alcoholvrij)
maart 1, 2021
Wat is dit toch een heerlijke verwennerij na het eten met een lekkere bonbon of bij een taartje. Een koffie in laagjes zoetigheid of likeur met melkschuim. Mjam mjam dit is zo lekker, dat ik er verder geen verhaaltjes over vertel. Begin maar snel met maken.

Ingrediënten:
- Chocoladesaus of Karamelsiroop (Monin) of Advocaat
- Opgeschuimde melk
- Espresso of Ristretto

- Benodigdheden:
Espresso apparaat met melkopschuimer
Een mooi glaasje met een inhoud van 100 tot 150 milliliter - Bereiding:
1. Giet een laagje chocoladesaus of advocaat of karamelsiroop op de bodem van het glaasje
2. Zet het glaasje met de chocoladesaus/advocaat/karamel onder de opschuimer en vul met melkschuim tot 1 à 2 centimeter onder de rand.
3. Wacht heel even en geef een paar zachte tikken tegen de bodem van het glas. Hierdoor scheidt de melk beter van het schuim. Het schuim wordt iets steviger (dan krijg je mooiere laagjes).
4. Zet het glaasje met de chocolade/advocaat/ karamel en melkschuim onder de koffie uitloop en zet een kleine espresso of een ristretto. De koffie loopt door de bovenste schuimlaag en blijft liggen op de melk.
Als je eenmaal weet hoe dit trucje werkt dan kan je nog veel meer smaakjes maken.

- Voor de nerds onder ons een kleine uitleg.
Het omhoog drijven van de espresso komt doordat de temperatuur hoger en de dichtheid lager is dan die van de melk. De dichtheid van het schuim is weer lager dan de espresso. Als je eerst de zwaarste vloeistof schenkt en daarop steeds een lichtere voorzichtig bovenop giet, dan zullen de dranken zich niet mengen.